Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί το κορν κάνει... ποπ και το ροκφόρ είναι πράσινο;


Γιατί το κορν κάνει... ποπ και το ροκφόρ είναι πράσινο; 



Επί ενάμιση αιώνα μελετούσαν αυτό το μικρό σπυρί καλαμπόκι με την τεράστια οικονομική σημασία για όλον σχεδόν τον κόσμο. Το 1993 μια ομάδα ερευνητών από τη Βραζιλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαφορά του από τα άλλα σπυριά είναι στο περικάρπιο, στο εξωτερικό τμήμα του καρπού, διότι είναι τέσσερις φορές πιο σκληρό επιτρέποντας να αναπτύσσεται, πριν από την έκρηξη, πολύ μεγαλύτερη πίεση, ενώ είναι δύο φορές καλύτερο στο να μεταφέρει θερμότητα από το εξωτερικό στον πυρήνα του σπόρου. Αν σκεφθούμε ότι εκεί μέσα υπάρχει υγρασία, δηλαδή νερό και μάλιστα κατά προτίμηση έως και 14%, που ξαφνικά μετατρέπεται σε ατμό, δεν είναι δύσκολο να εξηγήσουμε το ότι κάποια στιγμή γίνεται κυριολεκτικά μια έκρηξη. Αν λοιπόν τα βρέξουμε λίγο, βάλουμε βούτυρο στο θερμαινόμενο δοχείο και τη μισή ποσότητα σε λάδι υποτίθεται ότι θα πάρουμε τεράστιες νιφάδες. Καλή επιτυχία!
Οσον αφορά το ροκφόρ είναι (και) πράσινο διότι, αφού κατασκευασθεί ως απλό τυρί, τού κάνουν τρύπες και το εσωτερικό του το μπολιάζουν με μύκητες πενικιλίνης, συνήθως από παλαιότερο ίδιο τυρί. Υστερα από δύο-τρεις μήνες έχει πρασινίσει και είναι έτοιμο για κατανάλωση. 




Varför majs ... poppar  och ädelost är grön?


Varför majs ... poppar och ädelost är grön? 



För ett och halvt sekel sen studerar veteskapet denna lilla majskorn med det enorma ekonomiska betydelse för hela världen. År 1993 en grupp forskare från Brasilien kom fram till att skillnaden från de andra kornen är väggen till den yttre delen av majskornet, Eftersom det är fyra gånger hårdare, gör det möjligt att växa innan explosionen, mycket mer tryck, medan två gånger bättre att överföra värme från utsidan till kärnan av fröet. Om du tror att det inte finns någon fukt, det finns  vatten i kärnan upp till 14%, vilket plötsligt vänder sig till ånga,  Det är inte svårt att förklara att det blir bokstavligen en viskning och en explosion efter. Så om vi blottar kornen lite, sätta smör i en uppvärmd behållare och halv dosering olja,  de blir enorma flingor. Lycka till 
Beträffande Roquefort är (och) grönt eftersom, efter att tillverkas som vanlig ost, de gör hål och insidan inokulerar det med svampar  av penicillin, vanligen från äldsta samma ost. Efter 2-3 månader är grön och färdig för konsumtion. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: